Un llibre recull la història d’Arbúcies des del punt de vista de famílies masoveres

Una exposició recull la història d'Arbúcies a través de les famílies masoveresL’historiador Josep Maria Rovira va escriure per encàrrec d’un amic seu, Jordi Bayés, la història de la seva família. I aquest llibre, que porta per títol "Masovers. Records de vides pageses", ha estat un dels principals èxits de vendes a Arbúcies des de Sant Jordi. Des de la data, ja s’han venut gairebé 400 exemplars. L’èxit, segons el seu autor, es deu al fet que "el lector se sent identificat amb les diferents històries, o perquè ell ha viscut situacions semblants, o perquè els seus avantpassats li han explicat el mateix", assegura Rovira.

 Ara fa dos anys, un botiguer d’Arbúcies, Jordi Bayés, estava llegint diferents llibres sobre història local, en els quals no es deia res de la seva família. Per aquest motiu, es va posar en contacte amb un amic seu, l’historiador Josep Maria Rovira, per fer-li un encàrrec especial: escriure un llibre sobre la seva família. Un repte que Rovira va acceptar. Al llarg d’un any i mig ha estat recopilant dades mitjançant entrevistes, visitant els registres parroquials i civils, i recollint informació de diferents fonts bibliogràfiques, per després escriure l’obra.

[@more@]

 Així, l’escriptor es va traslladar al 1870 per tractar la història de quatre famílies: els Pujolràs de Santa Coloma de Farners i posteriorment masovers del Regàs, els Bassas, moliners al Molí de les Pipes, ambdues cases d’Arbúcies, els Serradesanferm de Sant Hilari i els Bayés d’Espinelves. Rovira va resseguir el traç que van deixar aquestes famílies fins a l’actualitat. Passant per les millores tècniques de l’agricultura de finals del segle XIX, per la Guerra Civil, el franquisme i la transició. Així va nèixer l’obra "Masovers. Records de vides pageses".

 El llibre, editat de forma particular pel mateix Bayés, va aparèixer un dia abans de Sant Jordi i, des d’aleshores, ja ha venut gairebé 400 exemplars a Arbúcies. "L’acollida de la gent ha estat sensacional", explica Rovira, que argumenta que el fet que els lectors se sentin identificats amb la història és clau per aquest èxit. "El que es pot llegir és el mateix que han viscut o que els han explicat tantes vegades els seus avantpassats", assenyala l’autor, que també reconeix que el fet de donar veu "als humils, als masovers, a la gent de peu, enlloc de fer-ho als qui manen també ha estat fonamental".

 Aquest és el sisè llibre de Rovira, després de publicar "Un carrer de Vic", "Colònia industrial tèxtil", "50 anys de gegants a Centelles", "Les Masies de Roda, història del nostre poble" i "Santa Eulàlia de Riuprimer, la terra i la nostra gent". L’exemplar de "Masovers. Records de vides pa-geses" té una extensió de vora 130 pàgines i costa 15 euros.

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Un llibre recull la història d’Arbúcies des del punt de vista de famílies masoveres

  1. wowgold diu:

    wow gold:wow gold,wow gold website:wow gold tks

  2. aqw diu:

    091029094833AMhttp://www.2moons-dil.com 2moons gold | http://www.2moons-dil.com 2moons dil |

Els comentaris estan tancats.