La reticència dels propietaris condiciona els resultats de la borsa d’habitatge de lloguer de Sant Celoni

Al llarg del 2007, un total de 132 persones que buscaven un pis de lloguer a Sant Celoni van ser incorporades a la borsa d'habitatge de l'Ajuntament. En el mateix període, només es van posar nou habitatges a la borsa per oferir-los entre els demandants. Malgrat les garanties que el servei ofereix als propietaris, "encara no hi ha prou sensibilitat per utilitzar el servei", explica el regidor Carles Mas. Per aquest motiu, al llarg de l'any, només set demandants dels 132 van poder signar un contracte de lloguer.

La borsa d'habitatge de Sant Celoni es va crear el mes d'abril de l'any passat amb l'objectiu que l'Ajuntament fes de mediador i garant entre els propietaris que poden posar pisos a lloguer i les persones que en busquen un. Malgrat l'administració ofereix garanties de cobrament i de cobertura de reparacions en el cas que es produeixin danys, el cert és que es manté la reticència per part dels propietaris d'utilitzar aquesta via per incloure'ls a la borsa.

[@more@]

Les dades del 2007 parlen per elles mateixes. Un total de 132 demandants de pisos de lloguer davant 9 habitatges oferts. Això va fer que des de la posada en marxa del servei tan sols es tanquessin sis contractes. Aquest mes de gener han entrat cinc pisos més a la borsa i ara n'hi ha set en oferta.

 Segons Carles Mas, al setembre es va demanar a l'empresa que té la concessió del servei que intentés detectar habitatges buits i negociés amb els propietaris la seva incorporació a la borsa. El resultat va ser que la majoria no es van poder sumar perquè el preu de lloguer que es demanava estava molt per sobre del preu de mercat. "Busquem preus que estiguin a la mitjana o per sota ja que a canvi els garantim una assegurança", assenyala el regidor, que remarca que "si algú vol llogar un pis de 50 metres quadrats per 800 euros no l'incorporem i l'adrecem al sector corresponent del mercat lliure". Tot i amb això, els set habitatges que s'han arrendat tenen una quota mensual d'entre 600 i 755 euros de lloguer.

Campanyes informatives

Segons Mas, la situació de Sant Celoni és similar a la que es va produir a l'inici del servei en altres municipis catalans com Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola o Terrassa. "Cal una dinàmica de funcionament que fa que els propietaris s'ho expliquin entre ells i generi confiança", explica el regidor. Segons Mas, "els resultats s'obtindran com a fruit de molts mesos d'anar insistint, d'explicar en què consisteix la borsa d'habitatge a través de campanyes informatives periòdiques, i que entre els mateixos propietaris s'expliquin que és un mecanisme que funciona". El regidor també reconeix que en els propers mesos la situació del mercat immobiliari i la pròpia desacceleració econòmica pot fer que alguns habitatges que els propietaris no havien considerat posar-los a lloguer canviïn d'opinió.

 D'altra banda, Mas apunta que aquest any estudien fer una oferta als propietaris de cessió del pis per un termini de 5 anys a l'Ajuntament. "Durant aquest període li garantim un lloguer, estigui arrendat o no, i la garantia que li retornarem en el mateix estat", diu Mas.

Mancomunar el servei

El regidor també remarca que la Generalitat veu amb bons ulls dotar a Sant Celoni d'una Oficina Local de l'Habitatge que permetrà, a més de fer la tasca d'informació i borsa, tramitar directament des de l'Ajuntament els ajuts de rehabilitació. Alguns ajuntaments del Baix Montseny ja han mostrat el seu interès per mancomunar aquest servei i el propi Consistori celoní s'ha posat en contacte amb altres que s'hi poden sumar. Així, cada municipi disposaria de l'oferta informativa i el suport que Sant Celoni gestionaria els tràmits. D'entrada, la creació de l'Oficina s'assumirà per part de l'Ajuntament i "després ho posarem a disposició de la resta".

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.