Breda vol acollir-se a la Llei de Barris per impulsar el desenvolupament econòmic

L'Ajuntament de Breda ha començat a dibuixar una actuació de gran magnitud que ha de permetre fer un canvi visible al municipi els propers anys, segons ha explicat a aquest setmanari l'alcalde de la població, Jordi Iglesias (CiU). En aquest sentit, s'estan planificant actuacions que abasten diversos àmbits, des de la dinamització social i econòmica fins al patrimoni cultural, la vialitat i els espais públics, per a les quals es buscarà subvencions que permetin desenvolupar-les.

 D'entrada, el Consistori elaborarà un projecte per concórrer a la Llei de Barris, una ajuda del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) que, a tall d'exemple, ha permès a Hostalric una injecció de fins a 3,2 milions d'euros en inversions. Segons Iglesias, els principals objectius fixats per l'Ajuntament es concreten en rehabilitar i solucionar problemes de patrimoni, tant en edificis públics com eclesiàstics i donar un canvi a la vialitat al poble. En aquest sentit, es buscarà "la projecció de la gent des de la zona de la ceràmica cap a l'interior" donant "prioritat al vilatà davant del cotxe", afirma Iglesias.

[@more@]

La conversió dels principals carrers cèntrics en vies 'semipeatonals', explica l'alcalde, haurà d'anar acompanyat de la creació de més zones d'aparcament, tant a la zona de la carretera d'Arbúcies com a la zona del monestir. Aquesta actuació, assegura Iglesias, "comportarà dinamitzar el comerç i afavorirà que es vagin establint nous comerços". El projecte amb què treballa l'Ajuntament preveu també refer els espais públics de les quatre places del centre del municipi, la plaça Doctor Rovira, la de l'Ajuntament, la de la Bassa del Molí i la del Convent, "per donar-hi un caire nou i adaptar-les, amb parcs infantils i seguretat interior" concreta Iglesias. També es preveu millores a la senyalització dels carrers, fer obres a vials i voreres, procurar més enllumenat i soterrar els serveis com el cablejat de llum i telèfon.

 La proposta social, un requisit indispensable per optar a la Llei de Barris, fa referència, en el dibuix que dissenya Breda, a dotar de serveis socials el centre del municipi, tant amb espais per a serveis d'assistència social com el treball en àmbits de la dona, la immigració i la família. També, en matèria de joventut, es planteja crear 'l'espai jove' que, a banda de la vessant lúdica, contempli una borsa de treball i sigui un punt de trobada de l'associacionisme.

 "Farem un estudi social a Breda", assenyala Iglesias, "per mirar si a aquesta zona s'hi pot fer algun centre residencial o de dia per a la gent gran", a més de proposar l'ampliació de les dependències municipals per donar un bon servei d'atenció ciutadana, l'eliminació de les barreres arquitectòniques i una remodelació dels dos museus, Els Forns i Josep Aragay que comporti "una major afluència de visites".

Inversió important

Les intervencions que s'estan començant a pensar pel nucli suposaran una important inversió. "El primer que hem de fer és trobar el fi-nançament", diu Iglesias. El Pla de Barris "és el punt de sortida, perquè et paguen el 50 per cent", però per a la resta s'optarà per reclamar subvencions al Departament de Cultura a través de la Direcció general de Patrimoni i de l'1 per cent cultural, a l'Estat, tant a Cultura com a Fomento, i als Fons Europeus.

 Actualment "estem treballant en una memòria valorada", indica l'alcalde, per presentar al Departament de PTOP a mitjans del 2008. L'esborrany es facilitarà, assegura, "a tots els col·lectius implicats per poder establir les prioritats" a partir d'un procés de participació ciutadana. Iglesias explica que "l'objectiu és fer un calendari per poder començar a adjudicar les obres el 2010" de manera que "del 2010 al 2015 Breda pugui fer un canvi important aprofitant, també, alguns dels plans parcials que s'estan portant a terme". "És necessari i inevitable", conclou, "donar dinamisme a Breda".

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.