El Museu Etnològic d’Arbúcies entra a la xarxa territorial de museus nacionals

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el secretari de Cultura, Eduard Voltas, i el director general del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, van presentar el Pla de Museus de Catalunya, una proposta de reorganització museística del país que té per objectiu millorar la qualitat dels centres i coordinar les polítiques dels museus nacionals amb les dels museus locals.

 En aquest sentit, el Pla preveu redefinir les xarxes de museus nacionals sota criteris d'excel·lència, especialització i territorialitat, i potenciar el treball en microxarxes i xarxes territorials de proximitat, a banda de les dels museus nacionals.

[@more@]

El Pla estableix fixar el nombre de museus nacionals en quatre, motiu pel qual es crearan dos nous museus nacionals, el Museu de Societat i el Museu de Ciències Naturals. És en el marc del nou Museu de Societat que el Departament de Cultura ha inclòs el Museu Etnològic del Montseny d'Arbúcies (MEMGA), ja que englobarà, des d'una òptica pluridisciplinar, les ciències socials, integrant els actuals museus d'Història i d'Arqueologia de Catalunya, així com la Xarxa de Museus d'Etnologia, del qual forma part el MEMGA.

 En aquest sentit, el Pla de museus preveu que de cada un dels museus nacionals en depenguin xarxes territorials de caire temàtic que completin el discurs i les col·leccions de la seu central del museu i, del qual, només en podran formar part aquells museus registrats que tinguin uns estàndards de qualitat mínims. El Museu de Societat disposarà de tres xarxes que representaran les principals ciències socials: la xarxa de museus d'història local i de monuments, la xarxa de museus i jaciments arqueològics i la xarxa de museus d'etnologia. Una de les primeres mesures que emprendrà la Generalitat serà la creació i articulació del la xarxa de museus d'etnologia, que estarà formada pel MEGMA i els museus d'Esterri d'Àneu, Barcelona, Montblanc, Palamós, Amposta i Vielha.

 El nou Museu de Societat, doncs, abastarà el coneixement de les ciències socials, potenciant el discurs transversal, des de múltiples mirades. No tan sols parlarà de les formes de vida, dels esdeveniments i de l'evolució cultural produïda en el territori que avui coneixem com a Catalunya al llarg del temps, sinó que, segons el Departament, també abordarà les preocupacions, les necessitats i les problemàtiques del present, amb voluntat d'esdevenir una veritable àgora de la contemporaneïtat. En aquest sentit, Tresserras ha afirmat que "aquest museu serà un centre de reflexió sobre la societat, un centre de referència internacional, un museu en l'era de la globalització que ens permetrà fer viatges virtuals al passat i al futur".

 Segons el conseller "aquest pla suposa un esforç per planificar, endreçar i orga-nitzar el patrimoni museístic existent a Catalunya i ajudar a una major professionalització i modernització de les instal·lacions per ho-mologar internacionalment els nostres museus" fent èmfasi, també, en l'equilibri territorial del Pla. En aquest sentit, va assegurar que "sense disminuir el suport a Barcelona, hem de ser capaços de desplaçar l'accent de les prioritats als museus del territori".

 Des del Departament de Cultura es preveu que el projecte de tots dos museus, el de Societat  i el de Ciències Naturals estiguin enllestits al llarg del 2010.

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.