Bretolades a l’ermita de Sant Elies, a Sant Pere, provoquen l’esfondrament de part del sostre

El passat cap de setmana va cedir una part de la volta de l’ermita de Sant Elies, a Sant Pere de Vilamajor. Segons l’Ajuntament, la caiguda de part del sostre de l’edifici es deu a diversos actes incívics de brètols que s’enfilen a la teulada de l’ermita i trenquen les teules que la cobreixen en caminar-hi per sobre. El trencament d’aquestes teules hauria provocat que l’aigua de les pluges dels darrers dies s’hagi infiltrat a l’interior del temple i n’hagi malmès l’estructura, causant la caiguda d’una de les voltes que sostenen la coberta.

 Els serveis tècnics del Consistori han avaluat els danys causats a l’ermita de Sant Elies i dimecres passat s’estudiava la possibilitat de rehabilitar i reconstruir la volta del temple urgentment per tenir les obres finalitzades abans de la celebració de l’aplec de Sant Elies que se celebra avui, divendres. En cas de no tenir acabats els treballs, la celebració de la missa programada s’haurà de desenvolupar a l’esplanada de l’exterior de l’ermita.

[@more@]

L’alcalde del Sant Pere de Vilamajor, Josep M. Llesuy ha lamentat els fets ocorreguts a l’ermita i ha assegurat que els serveis municipals estan destinant esforços considerables en el restabliment de la volta interior. Llesuy ha remarcat, però, que el control dels actes vandàlics a l’exterior i a l’interior de l’ermita són de difícil control, ja que aquesta queda lluny del nucli i els efectius forestals són massa limitats com per poder fer un control exhaustiu perquè els visitants no causin danys a l’ermita amb actituds com caminar sobre la coberta de l’edifici. L’alcalde assenyala també que els efectius policials tampoc poden acomplir aquesta funció de seguiment per evitar el vandalisme.

Origen de l’ermita

Al segle XV hi va haver una gran sequera seguida d’epi-dèmies que van afectar Vilamajor i rodalies. Els prohoms del poble van anar a demanar consell a l’Abat de Santa Fe. Aquest els va assegurar que era una maledicció i que només la protecció de Sant Elies els podria salvar. En aquelles circumstàncies, els prohoms de Vilamajor varen prometre que si Sant Elies els ajudava construirien una capella damunt del turó situat entre el Cortès i el Terrer i hi pujarien en aplec cada any en processó. Amb el temps, aquella capella es transformà en ermita i va ser habitada fins el 1914.

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.