L’Hospital de Sant Celoni augmenta les intervencions amb cirurgia laparoscòpica

L’Hospital de Sant Celoni està incorporant progressivament intervencions de cirurgia laparoscòpica avançada en diferents patologies com a tècnica alternativa a les habituals operacions. Segons ha explicat Dídac Miró, cap del servei de Cirurgia del centre, la cirurgia per via laparoscòpica consisteix en la realització d’intervencions abdominals sense obrir l’abdomen, només introduint instrumental quirúrgic i un equip de vídeo. Això es fa a través de petits orificis d’un centímetre o menors.

 Aquesta tècnica implica una millora significativa pels pacients, que tenen menys molèsties postoperatòries, menys necessitat de calmants, una estada hospitalària inferior, i una recuperació molt més ràpida. A més, amb aquesta tècnica també s’evita una ferida abdominal àmplia amb les seves possibles complicacions, a banda del millor resultat estètic.

[@more@]

 La cirurgia laparoscópica està ja fortament implantada en determinades àrees de la pràctica quirúrgica, la més freqüent i coneguda és la cirurgia de la bufeta biliar per litiasis, les pedres. Els seus bons resultats, així com les millores tecnològiques, fan que progressivament la via laparoscòpica vagi substituint a la cirurgia tradicional oberta en intervencions amb maniobres cada cop  més complexes.

 És dins d’aquest context que el servei de Cirurgia de l’Hospital de Sant Celoni, dirigit per Dídac Miró va incorporant intervencions de cirurgia laparoscópica avançada, com ara la del reflux gastroesofàgic, conegut com  l’hèrnia de l’estómac, de la que ja s’han realitzat més de quaranta intervencions.

Noves aplicacions

 A mesura que les sèries pilot internacionals validen totes aquestes pràctiques, als hospitals de Catalunya també s’està implantant progressivament la realització de la cirurgia del colon per via laparoscòpica, de la qual les patologies més freqüents són el càncer de còlon i la malaltia diverticular. Precisament, aquesta és la darrera tècnica que s’ha incorporat a l’Hospital de Sant Celoni. S’ha implementat en col·laboració amb l’Hopital de Terrassa, amb el que s’ha establert un conveni de col-laboració entre l’equip de Sant Celoni, integrat pels doctors Enric Ponsí i Olga Montero, i l’Hospital de Terrassa, coordinat pel doctor Francesc Aguilar. Aquest conveni permet intercanviar experiències i experts. De moment, ja s’han beneficiat d’aquesta tècnica,  fins a aquest dies, divuit pacients de l’Hospital de Sant Celoni en intervencions del còlon, per tumors malignes o per diverticles.

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.