Ni avís de l’empresa, ni sirenes d’alarma, ni sancions per la fuita de clor a Sant Celoni

Una fuita de clor divendres passat, als volts de la 1 del migdia a l’empresa Carburos Metálicos del polígon industrial de Sant Celoni, va fer que la Direcció General d’Emergències de la Generalitat recomanés el confinament dels veïns de Gualba als seus domicilis. Segons fonts de Bombers, la fuita es va produir durant una operació de descàrrega de clor en la que el sistema que neutralitza els gasos no va funcionar i va provocar l’emissió de clor a l’exterior.

 El primer avís de la fuita però, no va venir de la mateixa empresa, sinó d’un particular que va fer una trucada al 112, segons Bombers. Els mateixos portaveus de Carburos Metálicos no han estat capaços de confirmar que l’empresa hagués fet cap trucada a Emergències per iniciar el procediment d’alerta. Van ser els treballadors de l’empresa veïna qui, segons bombers, en començar a patir irritació als ulls, van notificar una possible fuita de clor.

[@more@]

 El propi Ajuntament de Gualba assegura que l’empresa Mamipan va ser la primera de donar l’avís al Consistori després d’haver trucat en diverses ocasions a Carburos Metálicos sense rebre una reacció ni resposta per l’eventual fuita. L’Ajuntament de Sant Celoni, segons l’alcalde, Francesc Deulofeu, va conèixer la situació per una trucada de l’alcalde de Gualba, Miquel Solaz, al voltant de la una i 10 minuts del migdia i es va posar en contacte amb l’empresa que va assegurar que la fuita ja estava sota control. De fet, la fuita es va donar per controlada passats 20 minuts de la una del migdia i, a dos quarts de dues, s’activava el Plaseqcat.

 Tot i que sembla que la fallada en l’aparell de reducció de gasos va aturar el sistema de transvasament, el fet que l’empresa no comuniqués la fuita va generar, en els primers moments, dubtes entre els equips d’emergència sobre quin havia estat el focus causant. Emergències va recomanar el confinament dels veïns de Gualba de Baix als seus domicilis, però les sirenes no van funcionar i no es van sentir ni a Gualba ni a la Batllòria per una "errada del sistema informàtic que fa sonar les sirenes d’avís a la població", segons Protecció Civil. Es dóna la circumstància que el 30 d’abril s’ha de fer un simulacre de funcionament de sirenes, que ja havien fallat.

Nombrosos efectius

 Tretze dotacions de bombers, Mossos, policia local de Sant Celoni i Gualba, i ambulàncies de SEM i Creu Roja es van desplaçar al lloc dels fets. La situació va quedar controlada en poc temps i pels volts de les tres de la tarda es va desactivar l’alarma. L’incident no va causar ferits i nomes dos treballadors de l’empresa contigua van patir problemes de coïssor als ulls sense que es requerís atenció mèdica. Segons els Bombers, l’emissió màxima que es va produir va ser de 5 partícules per milió (ppm) quan el llindar màxim és de 10 ppm.

 La Generalitat ha anunciat que obrirà una investigació per determinar si els procediments de l’empresa en la manipulació del producte van ser els adequats i també si els protocols de comunicació de l’incident van ser correctes. De moment, però, no ha fet pública cap sanció efectiva a Carburos Metálicos per no notificar l’incident d’entrada. Un comunicat de l’empresa assenyala que "estem investigant les possibles causes d’aquesta fuita i actualment desconeixem dades més concretes".

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.