La Generalitat no prioritza l’hospital de Sant Celoni al mapa sanitari fins el 2015

La Generalitat de Catalunya considera que la dotació per a hospitalització actual al Baix Montseny ja és sufient per atendre la demanda hospitalària i absorbir el creixement que suposa l’augment de població prevista a la zona i la incorporació de la nova Àrea Bàsica de Salut (ABS) Alt Mogent, integrada pels municipis de Llinars, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor i Vilalba Sasserra. Una afirmació, aquesta, que suposa no incloure el Baix Montseny sud entre els nou Governs Territorials de Salut en els que es preveu incrementar en 1.000 llits la dotació per a la hospitalització i que relega la construcció del nou hospital de Sant Celoni a un segon terme.

 Tot i reconèixer que una gran part de les urgències del Baix Montseny nord s’atenen, per proximitat, a Sant Celoni, el Departament de Salut situa l’Hospital General de Granollers com a referència per a l’atenció especialitzada de malalts aguts que requereixi "més especialització que la que es pot atendre amb criteris de qualitat i seguretat a l’hospital general bàsic de Sant Celoni". Una línia estratègica que sens dubte prima la derivació dels pacients en aquesta situació cap a Granollers més que anar dotant l’Hospital de Sant Celoni d’especialitzacions addicionals fins al 2015.

[@more@]

 De fet, l’alcalde de Sant Celoni i president del Patronat de l’Hospital, Francesc Deulofeu, assegura que la Generalitat ja havia donat a conèixer la seva voluntat de no fer créixer el centre en atenció hospitalària a aguts. Remarca, però, que el mapa presentat pel Govern català no s’ha posat en contacte encara ni amb l’Hospital ni amb el Consistori i que aquests no han estat consultats per la seva elaboració.

 Un dels altres elements inclosos al Mapa és el fet que des de la Generalitat es considera que la taxa d’hospitalització del Baix Montseny és superior a l’estàndard per al conjunt de Catalunya i que "hauria de tendir a disminuir". Un propòsit que ja s’està treballant des del mateix centre hospitalari amb la redacció del Pla Funcional que contempla aspectes com la cirurgia sense ingrés, l’hospital de dia i la cirurgia ambulatòria. L’altra de les tendències és que l’atenció sociosanitària sigui, poc a poc, absorbida per les residències disminuïnt l’ocupació de llits de llarga estada.

 Finalment, malgrat les mancances d’atenció pediàtrica que s’han reclamat darrerament al Baix Montseny, el document elaborat per Salut considera que la freqüència de visites al metge de família i al pediatre és inferior a la mitjana de Catalunya i que, en qualsevol cas, només caldrà augmentar el nombre de professionals per fer front al creixement de la població.

Compromís signat

Malgrat el document no fa referència a la construcció del nou Hospital a Sant Celoni i, per tant, al nou escenari del Govern Territorial de Salut del Baix Montseny a partir de la disposició d’aquest nou equipament, l’alcalde Francesc Deulofeu ha recordat que la consellera de Salut, Marina Geli, va signar un conveni per a la construcció del nou centre al municipi.

 Un compromís que establia l’inici de les obres el 2010 a Can Riera de l’Aigua per finalitzar-les dos anys més tard. Deulofeu també va fer incidència en formalitzar la incorporació de municipis veïns, com Breda i Riells i Viabrea dins la franja de servei de l’hospital i a ampliar les competències i les especialitats que ofereix.

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.