Un veí de Vilalba denuncia l’ús de travesses de tren cancerígenes als parcs infantils del municipi

Un veí de Vilalba Sasserra ha denunciat, a través d’una imatge tramesa al diari el Periódico, que les jardineres del parc infantil de Vilalba Sasserra estan elaborades amb travesses de vies de tren, cancerígenes pel fet de contenir creosota. El veí assegura que, malgrat que va avisar el consistori del perill que suposa l’exposició a aquesta substància, l’Ajuntament no ha fet cas de l’advertiment. De fet, l’ús de travesses de via de tren com a decoració per a l’enjardinament és utilitzada a altres espais públics de Vilalba Sasserra, com a les jardineres de la plaça de la Vila i altres elements urbanístics de decoració.

 Segons tècnics urbanistes consultats per aquest setmanari, les travesses de tren estan tractades amb creosota, un producte molt eficient però altament cancerigen. Els mateixos tècnics han assegurat que no només no és recomanable la utilització de travesses de tren per aquest motiu, sinó que una Directiva europea prohibeix explícitament la col·locació de materials tractats amb creosota en espais públics, una Directiva que ha estat transposada a la legislació espanyola.

[@more@]

 Al marge de la prohibició de l’ús de materials tractats amb aquest component, estudis mèdics assenyalen que la creosota és una substància que barreja nombro-sos productes químics perillosa pels efectes que té sobre la salut. El contacte prolongat amb la creosota ha estat associat amb un augment del risc per desenvolupar càncer.

 La creosota de quitrà d’hulla s’usa en la indústria de preservació de la fusta, i certs dels seus components es poden dissoldre en aigua i filtrar-se al subsòl. L’exposició a aquests productes pot provocar, a més, problemes a la pell com èczemes o psoriasis. L’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer ha determinat que la creosota és carcinogènica per als éssers humans. Per aquest motiu des dels cercles mèdics es recomana que s’ensenyi als infants a no tocar la fusta tractada amb creosota si juguen prop de les línies de ferrocarril, posts de cablejat elèctric, graners vells o altres estructures de fusta.

 L’Actualitat ha intentat posar-se en contacte amb l’alcaldessa del municipi, Maria Teresa Colomer sense èxit abans del tancament d’aquesta edició.

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.