El Baix Montseny rep l’efecte d’una dotzena de terratrèmols significatius al darrer any

Un terratrèmol de 3,8 graus a l’escala de Richter va alertar la nit de dimarts a dimecres a un bon nombre de ciutadans del Baix Montseny. El sisme es va registrar pels volts de tres quarts d’1 de la matinada, amb l’epicentre al nord del terme de Sant Feliu de Buixalleu, i es va notar de manera especial a Arbúcies i Massanes, tot i que els seus efectes també es van deixar notar en poblacions prou allunyades com Campins i Vallgorguina. En el darrer any, més d’una dotzena de moviments sísmics de diferents intensitats han afectat la comarca en una situació que es considera normal.

 Arbúcies va ser el municipi que més va sentir els efectes de la sotragada i van ser molts els veïns que van alertar de la situació. El moviment no va produir danys personals ni materials però els efectius dels Bombers de la Generalitat van optar per fer diverses sortides de control per assegurar-se que no hi havia edificis afectats o possibles fuites de gas.

[@more@]

 Després d’aquest sisme principal es van produir nombroses rèpliques de magnitud inferior a 2,5 graus a l’escala de Richter que no van ser percebudes per la població. Aquesta activitat sísmica decreixent, "és l’esperable en un sisme d’aquesta magnitud, repetint un patró altres vegades observat en aquesta zona", segons l’Institut Geològic de Catalunya.

 El fet és que el moviment va fer saltar del llit a molts veïns d’Arbúcies, Massanes o Sant Feliu de Buixalleu, on es va registrar l’epicentre, però també va ser detectat al conjunt del Baix Montseny. Lectors d’aquest setmanari de Vallgorguina, Sant Celoni o Campins van assegurar haver notat el moviment. De fet,  va ser detectat a municipis de l’extrem oest del massís del Montseny com el Figaró (Vallès Oriental) i per alguns veïns de la comarca del Baix Llobregat.

 Es dóna la circumstància que justament fa un mes, el 22 de juliol, es va registrar un terratrèmol de característiques similars i que va ser notat també de manera especial pels veïns de la zona d’Arbúcies. El sisme es va produir a pocs quilòmetres al nord del de dimecres a la matinada, amb l’epicentre a la mateixa perpendicular situat en el triangle entre Sant Hilari Sacalm. Santa Coloma de Farners i Arbúcies. I, segons les dades del Instituto Geográfico Nacional, aquest mateix dilluns es va produir també un moviment a la mateixa zona però que no va ser percebut per la població.

 Les oscil·lacions sísmiques són recollides constantment per observatoris com el Fabra de Barcelona o el de Fontmartina, al Montseny. Aquestes oscil·lacions de la terra són constants i els especialistes en registren les que esdevenen més significatives. De fet, es considera que cada dia hi ha al món uns 49.000 terratrèmols de la mateixa intensitat que el d’aquest dimecres al Baix Montseny. Així, segons dades de l’Institut Geològic de Catalunya, la comarca ha registrat en el darrer any els efectes de més d’una dotzena de moviments sísmics de diferent intensitat.

 Catalunya es divideix en cinc zones de risc sísmic. El més elevat és a l’entorn de la Vall d’Aran i les comarques del nord oest del país juntament amb la Garrotxa, el Ripollès i part del nord del Berguedà i la Cerdanya. Darrera aquest se situa tota una franja on, majoritàriament, es troba el Baix Montseny. En aquesta anàlisi de rics es tenen en compte registres coneguts des del segle XIII, el tipus de sòl, o elements com la tipologia dels edificis.

 L’escala més emprada en medició de sismes és la de Richter, del 0 al 8. Fins al 2, no es noten. De 2 a 3, tampoc però es registren. De 3 a 4 es noten però no acostumen a causar danys. De 4 a 5, els objectes es mouen perceptiblement i és improbable que hi hagi destrosses. De 5 a 6 poden causar grans destrosses a edificis mal construïts i danys a edificis ben construïts. De 6 a 7 poden ser destructius fins a 100 quilòmetres en àrees poblades. De 7 a 8 i més poden produir grans destrosses a grans extensions.

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.