La trobada d’alcaldes del Baix Montseny esdevé un acte de reivindicació comarcal

"Entenem que és un moment històric per poder assolir la comarca del Baix Montseny". Amb aquesta frase, l’alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, va resumir el contingut de la primera trobada d’alcaldes i regidors que es va celebrar dissabte a Can Putxet. Un fòrum que es va tancar amb la lectura d’un manifest on, per primera vegada a la història, els màxims responsables de quinze ajuntaments emplaçaven a "demanar la comarca del Baix Montseny a la propera Llei d’ordenació territorial".

 "Amb diferents colors polítics sóm capaços de trobar-nos i parlar de comarca", va assenyalar l’alcalde de Llinars, Martí Pujol, que va posar èmfasi en el fet que al Baix Montseny "no ens podem quedar sense veu. Serà difícil però espero que tinguem l’oportunitat i que aquesta vegada sigui de veritat".

[@more@]

 L’alcalde de Santa Maria de Palautordera, Joan Mayneris, també va secundar aquestes paraules i va posar sobre la taula el fet que l’acord al que s’havia arribat no era d’uns determinats governs locals sinó de la voluntat dels municipis. Per això, va remarcar que "ara som al govern i no podem saber si hi serem més endavant, per això ens hem emplaçat que en la propera reunió hi siguin tots els regidors".

  Si des de l’interior es va voler transmetre el ‘bon rotllo’ que havia presidit la trobada, aquest es va fer palès també en la posterior roda de premsa on tots els presents van mostrar com a superables alguns dels esculls que es poden trobar pel camí. Un d’ells, la pertinença a la vegueria de Barcelona. "Aquesta vegueria ens acollirà igualment però estem aquí per una comarca que és una realitat", va assenyalar l’alcalde de Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot. El batlle de Riells també va assenyalar que "hi podria haver algun altre municipi" que avui és a la demarcació de Girona i a la comarca de la Selva que es podria sumar al projecte.

 En aquest sentit, Martí Pujol va destacar que la comarca de Baix Montseny pot ser "l’últim reducte de la vegueria primera" que pot oferir un espai natural i una oferta de lleure que cap altre no pot presentar. Pujol, però, també va remarcar que la unitat dels municipis en el Baix Montseny també ha de ser una eina per a la reivindicació territorial. "També som aquí per aixecar la veu", va concloure.

 De fet, els alcaldes van coincidir en el fet que la reivindicació comarcal té darrera  "molts projectes per tirar endavant", com va explicar Deulofeu, que espera que puguin arribar a bon termini.  I és que, de fet, el gruix de la trobada va consistir en debatre projectes que més enllà de la identitat territorial poden suposar una millora en el benestar dels ciutadans de la comarca. Aquests es van desenvolupar en diferents meses i ponències amb els següents resultats:

 *Projectes que compartim: Els ajuntaments treballen amb un sistema de transport urbà que millorarà la comunicació entre els municipis i que ha hores d’ara està pendent de la proposta econòmica que pugui fer la Generalitat. Al costat d’això es plantegen altres qüestions com un servei mancomunat de recollida d’escombraries que pugui resultar més econòmic però que està en funció dels diferents contractes que té signat cada ajuntament amb les empreses de serveis.

 Un altre capítol és el del Govern Terrirtorial de Salut, on el Baix Montseny ja és reconegut i que, per tant, pot esdevenir una eina de cohesió territorial. De fet, la mateixa consellera de Salut Marina Geli va obrir la porta a que els municipis que actualment formen part de l’estructura administrativa de la Selva s’hi puguin sumar. Els municipisn de Breda i Hostalric ho han vist amb bons ulls mantenint els centre de complexitat a Girona.

 També es posa sobre la taula el paper de la Fundació Acció Baix Montseny com a eina d’integració al món laboral de perso-nes amb disminució. Es va plantejar la incorporació dels municipis que encara no en formen part i també la línia que ja es va obrir farà gairebé dos anys de creació d’una segona fundació destinada a centre ocupacional de drogodepenents en rehabilitació.

 *Optimitzem recursos: Sant Celoni va presentar Pla de Recepció i Acollida de persones nouvingudes i Sant Antoni va presentar propostes d’actuació pel que fa a civisme. Breda i Hostalric van proposar l’edició d’una agenda comuna del Baix Montseny d’activitats culturals per afavorir la mobilitat entre el territori i per no caure en contraprogramació en esdeveniments destacats. Hostalric també va proposar compartir temes logístics per optimitzar recursos i el transport per a joves en actes festius. Altres porpostes van ser les d’Hostalric en el concepte Slow en turisme, que va nèixer amb el tema slow food i ara s’ha generalitzat i Sant Celoni va plantejar iniciatives en joventut d’integració. El tema central, però, va ser l’ocupació. D’aquesta manera, tots els representants municipals van considerar urgent emplaçar-se en un nova robada de cara a buscar estratègies conjuntes de generació d’ocupació.

 *Territori: Els ajuntaments van palesar la necessitat de compartir qüestions derivades de l’habitatge.

 La trobada també va comptar amb Ramon Verdaguer i Josep Maria Panareda que van reivindicar la necessitat de generar un sentiment de comarca. Segons els dos ponents, el Baix Montseny disposa d’un seguit de recuros que actualment no són aprofitats.

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.