Sis visions ciutadanes sobre la proposta comarcal del Baix Montseny

Al marge de la iniciativa dels representants polítics dels ajuntaments del Baix Montseny, aquest setmanari ha intentat copsar quina és l’opinió que es viu des del carrer. per això hem demanat a sis ciutadans representatius de diferents sectors socials i de diferents municipis, i coneguts públicament, quina és la seva opinió sobre la proposta comarcal. Les preguntes que els hem fet han estat:

 1. Creu que el Baix Montseny ha de ser reconegut oficialment com a comarca? Per què?

 2. Quins avantatges o inconvenients pot suposar disposar d’una comarca pròpia?

 3. Quins municipis creu que haurien de formar l’àmbit territorial?

[@more@]

Marc Uriach. Entrenador de futbol (Gualba)

1. Ho trobo collonut. Jo em sento més del Baix Montseny que del Vallès Oriental però és que fins i tot el tarannà d ela gent és diferent si és del Montseny o de Mollet del Vallès, per posar un exemple. El tarannà dels nostres poblés és més igual.

2. Milloraríem en qüestions culturals o esportives perquè tot seria més proper. Suposo que deu haver-hi inconvenients  que desconeixo, econòmics o d’algú que no li interessa.

3. Gualba sobretot! Sant Celoni, Fogars, Campins, Montseny… Crec que també hi hauria de ser Arbúcies i que Cardedeu podria entrar-hi.

Joan Lluís Rojas. Empresari turístic (Montseny)

1. Si, sempre he cregut que si que ha d’existir la comarca.

2. Ens estalviaríem d’anar lluny per a fer moltes gestions, com ara Granollers. Considero que quan s’han d’oferir serveis és millor la proximitat.

3. L’àmbit de la comarca del Baix Montseny ha de ser l’espai que delimita el Parc tenint present que hi ha municipis com Breda o Arbúcies que són més Montseny que no pas Aiguafreda.

Martí Boada. Naturalista (Sant Celoni)

1. Si. És un tema que ja fa molts anys que s’arrossega i ja es va fer temps enrera, fa molt anys, un treball al respecte. Però el llavors Ajuntament franquista es va oposar a la proposta de la comarca. Segurament pel record del nom Baix Montseny amb que es va anomenar Sant Celoni durant la República va fer que no s’ho miressin.

2. És una petita comarca que en un context de modernitat podria sembla que no té sentit però que disposa d’un component personal molt potent relacionat amb el Montseny. Disposa d’un caràcter i d’uns recursos que se li haurien de reconèixer.

3. És difícil de dir però segurament Arbúcies hauria de der-hi perquè si no queda molt mutilada.

Esteve Rovira. Director de cinema (Sant Esteve de Palautordera)

1. Si, perquè forma part de la seva especificitat.

2. No ho sé, però almenys es reconeixeria la seva identitat, una identitat pròpia. Possiblement la comarca neix més d’un sentiment, però aquest també és important.

3. Sant Celoni i el seu entorn, i altres poblacions que ara són a Girona com Breda i Arbúcies.

Francesc Lucchetti. Actor i dramaturg (Sant Pere de Vilamajor)
1. Si, estic a favor que es crei la comarca del Baix Montseny. Sóc partidari que hi hagi administracions més petites perquè així és molt més fàcil governar i atendre les necessitats dels ciutadans, perquè es tenen més a prop.

2. Suposaria un control més directe sobre el territori i es mi-llorarien els serveis que es donen als ciutadans.

3. Considero que hi haurien de ser els municipis que es troben dins el perímetre que fomen Cardedeu i Arbúcies, més o menys.

Quim Masferrer. Actor (Sant Feliu de Buixalleu)

1. S’han fet unes demarcacions molt polítiques que van en detriment de la identitat. Al Montseny ens han fotut al mateix sac que Blanes o Lloret quan no tenim res a veure i per exemple Arbúcies és un municipi industrial. Estic una mica cansat de fronteres que van en contra del territori i que només interessen als polítics i van en detriment dels ciutadans. Si és que la unió fa a força em sembla molt bé, si no… Si com a país la nostra identificació ja està flaquejant molt, no sé si hi ha un sentiment de comarca.

2. Els ciutadans, el que volem, és la màxima facilitat. Que es doti de més recursos als ajuntaments i les administracions de més proximitat. Però em temo que si es creen altres administracions com les vegueries ja hi haurà qui s’hi enxufarà per mantenir un bon sou.

3. S’hauria de respectar les afinitats i la tradició de relació entre els pobles. A vegades el Montseny també és una barrera i costa passar d’una banda a l’altra. Jo estic molt interrelacionat amb una vall, o fins i tot amb la conca d’un riu.

Quant a elbaixmontseny

L\'Actualitat del Baix Montseny. Setmanari que, cada divendres, és als punts de venda de la comarca per informar els ciutadans d\'Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Fogars de la Selva, Gualba, Hostalric, Llinars, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.